Miminko poprvé u vás doma: nejistota je normální

9 měsíců jste se připravovali na novou roli rodičů. Pečlivě jste vyžehlili oblečení velikosti „panenka“, dům máte sterilně čistý. Poslechli jste si miliony rad babiček a dědečků. Možná navštívili rodičovské kurzy a přečetli všechny rady na internetu. Ale až teď je to skutečně tady.  Jste doma. Vy a vaše první dítě. Pomalu ho ukládáte do postýlky. Cítíte pocit zodpovědnosti, obav. Máte dojem, že byste měli něco udělat, ale tak nějak nevíte co.

Chvíli zapomeňte na všechny poučky a rady. Nedivte se, pokud se necítíte tak šťastní, jak vám všichni říkali, že budete. Nebojte se, že necítíte euforii a záchvaty lásky, jak vidíte v romantických filmech. Nevyčítejte si, pokud cítíte tíhu zodpovědnosti a nejistoty. Přivést na svět nový život je šok a velká změna v životě každého člověka. Rodičem se člověk nerodí, ale stává. Nalaďte se na vaše dítě. Buďte s ním. Nebojte se bavit o svých skutečných pocitech s vašimi blízkými. S lidmi, kteří už děti mají. Uvidíte, že v tom nejste sami a že všechny pocity, které nyní prožíváte vy, jsou normální.

Budujte lásku a vztah k vašemu dítěti. Buďte trpěliví a laskaví. Nebojte se dětem nastavovat hranice. Říkat co může a co už nesmí. Ukazovat, co je dobré a co špatné. Buďte mu dobrým průvodcem a ukazujte, že svět je to nejlepší možné místo k bytí. Nakažte ho láskou k životu.

 

Aby váš špunt byl v bezpečí

Na všechno ostatní jsme tu my. I my jsme zasloužilými rodiči a během našich úvodních nejistot nám zoufale chyběl „návod“. Vůbec jsme netušili, kam všude nám ten malý človíček může zaběhnout, co všechno ve své křehkosti a bezbrannosti dokáže. Brzy jsme zjistili, že nějakou zvláštní shodou náhod má to malé stvoření dokonce více energie než my – oba rodiče – dohromady. Že spí, když mi bdíme a chce objevovat svět, když my chceme spát.

Po několika odřeninách, boulích, někdy i šitích a rentgenech už víme, že často stačí málo. Osvojit si pár postupů, naučit se na svět dívat batolecí perspektivou a úrazů a nebezpečných situací v životě vašeho dítěte rapidně ubude.

Na webu Špunti v Bezpečí jsme vše logicky uspořádali. Najdete tu bezpečnostní pomůcky uspořádané jak podle situací (doma, venku, cestování), ale i podle věkových kategorií. Brouzdejte, podívejte se a zjistěte, co by vašemu malému dobrodruhovi mohlo pomoci v dětství bez úrazu.

 

A první rada do rodičovství? Tak jako máte pět prstů na rukou, tak existuje 5 nebezpečných věcí pro děti, které vždy a za každých okolností musí být mimo dosah dítěte. Tedy buď dostatečně vysoko, nebo ve skříňce uzavřené bezpečnostními zábranami. Nečekejte, že stačí, až váš novorozenec vyroste. Děti rostou velmi rychle. A co jeden den neumí, mohou druhý den zvládat na výbornou. Proto se naučte základní bezpečnostní postupy ihned s příchodem vašeho miminka do bytu nebo domu. Než dítě vyroste, tak už budete mít tyto postupy zautomatizované a nestane se, že byste něco v jeho blízkosti omylem nechali.  

 

Z dosahu dětí odstraňte:

1.      Čisticí prostředky

2.      Kosmetiku

3.      Léky

4.      Malé předměty (knoflíky, baterie)

5.      Malé hračky (hrací kostky, puzzle…)

 

 

Dětství v pohodě a bez úrazu vám přejí,

Vaši Špunti