6 míst v domácnostech: tady dětem hrozí největší nebezpečí

Americký server SafeKids.com popsal 6 nejčastějších příčin dětských úrazů v domácnostech. Přitom někdy by stačilo tak málo: podívat se na domácnost očima batolete.

Pojďme si společně osvojit pár základních preventivních opatření. Nestojí moc času ani peněz a přitom účinně předchází naprosté většině vážných zranění nebo otrav dětí v našich domácnostech.

 

1.     Prací prášky, prací tablety a tablety do myčky

Možná už jste zaregistrovali, že na všech tabletách pro pračky a myčky je zřetelně uvedeno, že se mají uchovávat mimo dosah dětí. Tyto tablety totiž nápadně připomínají bonbóny a svou vůní, tvarem i barvou děti lákají k ochutnání. V roce 2017 bylo v USA takto intoxikováno 10 585 malých dětí.

Bezpečnostní tip: prací prášky, prací tablety a gely vždy uchovejte mimo dosah dětí. Buď ve skříňkách umístěných dostatečně vysoko, aby na ně děti nedosáhly, nebo používejte bezpečnostní zábrany na skříňky, díky kterým děti skřínky neotevřou.

 

2.     Popáleniny z kuchyně

Stačí chvíle nepozornosti a neštěstí je na světě. Myslíte si, že dítě ještě nedosáhne na sporák, ale ono právě ten den poprvé vyrostlo natolik, aby ručičkama mohlo začít objevovat ten nový, jemu dosud nepoznaný svět. Ještě nevidí nahoru, ale už na sebe dokáže ze sporáku stáhnout hrnec s vařící vodou, rychlovarnou konvici a v nejhorších případech i pánev s rozžhaveným olejem. Neriskujte. V USA každý den skončí na pohotovosti s popáleninami z kuchyně více než 320 dětí.

Bezpečnostní tip: dítě od malička učte, co je horké, na co pozor a na co se nesahá. Dokud dítě plně nechápe důležitost vašich slov, doporučujeme používat zadní plotýnky na vařiči a bezpečnostní zábrany na sporáky.

 

3.     Otravy chemikáliemi

Čističe, jary, desinfekce, léky – všechny tyto přípravky musí být nutně uchovány mimo dosah dětí. Batolátka objevují vše nové. Berou do ručiček, ochutnávají, čichají a vylévají. Dětem při kontaktu s chemií hrozí otravy a poleptání.

Bezpečnostní tip: všechny čističe, chemické látky, léky a jedy musí být bezpečně uloženy mimo dosah dítěte. Doporučujeme dát je buď vysoko do skříní, kam dítě nedosáhne, anebo ještě lépe, do skříněk opatřených zámkem nebo bezpečnostní zábranou.

  

4.     Vdechnutí malých hraček a částic

Upozornění, "nebezpečí vdechnutí malých částic". Kdo by neznal toto upozornění. Skoro už to zní jako „hloupé“ klišé, jaké jsme se naučili přehlížet. Nedělejme to. Děti mají tendenci poznávat svět všemi smysly – vkládání do pusinky nevyjímaje. V roce 2016 bylo v USA po vdechnutí hračky ošetřeno 477 dětí každý den.

Bezpečnostní tip: pravidelně kontrolujete, zda se v okolí vašeho dítěte nenachází drobné předměty. Doporučujeme veškeré drobné věci bezpečně uzavřít v šuplících s bezpečnostními zarážkami proti otevření nebo v uzavíratelných krabicích.

 

5.     Převrhnutí televizoru a nestabilního nábytku

Domácnost je plná nestabilního nábytku. Pozor například na komody a jiné šuplíkové skříně. Batolata rády otevírají všechny šuplíky, a pokud není komoda upevněná ke zdi, její těžiště se vinou otevřených šuplat přesune a komoda se může převrhnout na dítě. Stejně tak pozor na jiná velká nepřipevněná velká zařízení v domácnosti, na která se mohou děti pověsit a převrhnout je na sebe (například televizory).

Bezpečnostní tip: nábytek vždy připevněte ke stěně. Zařízení, která nelze přišroubovat ke zdi, zajistěte pomocí zajišťovacích pásů.

 

6.     Spolknutí baterií

Každý rok přijme americké toxikologické středisko přes 3 500 případů spolknutí baterií dítětem. Pozor na všechna zařízení, která jsou na baterky. Děti je rády rozebírají a malé baterie z nich vkládají do úst.

Bezpečnostní tip: všechny předměty, které obsahují baterie – zejména ty velikosti mince (klíčenky, některé dálkové ovladače…), uchovávejte mimo dosah dětí. Naučte se je dávat na výše položená místa, aby na ně dítě nedosáhlo, nebo na místa opatřena bezpečnostními zábranami.