Jak se starat o dítě?

Nebylo to tak. Naopak. Cítila jsem se podvedená a vystrašená. Cítila jsem obrovskou tíhu zodpovědnosti za to malinké. Cítila jsem lásku, to ano. Ale zároveň jsem si vyčítala, že je to asi málo. Že své dítě nemiluji dost. Že mě sžírají obavy a že tedy nejsem dobrá matka. Najednou na mě dolehl silný pocit, že už nikdy to nebude jako dříve. Že jsem ztratila svůj původní život a najednou bude všechno jinak. 

 

Když jsem si o tomto svém pocitu dovolila mluvit s mými kamarádkami, zjistila jsem, že i ony to cítily stejně. Že se jen bály to říct nahlas, aby nevypadaly, že své dítě nemilují. Proto to nejdůležitější, co chci vám - čerstvým maminkám a obecně novopečeným rodičům říct, je normální cítit nejistotu. Je normální být unavený a je normální, že pochybujete. Narození dítěte a jeho příchod do domácnosti je absolutní změna a zvyknout si na ni - chce čas. To neznamená, že jste špatní rodiče. 

 

Snad vám do začátku pomůže alespoň několik rad, za které bych tenkrát byla ráda já, kdybych je od někoho slyšela. 

 

Tedy: jak zabezpečit byt, aby byl váš špunt doma v bezpečí? 

 

  • Zezačátku bude miminko připomínat Šípkovou Růženku. Bude hodně (opravdu hodně) spinkat a budit se bude jen na jídlo a přebalování. Využijte toho ajak_se_starat_o_dite_spete_kdyz_spi_dite spěte taky. Potřebujete to a budete to potřebovat. Všechno ostatní počká. Není třeba pořád dokola uklízet. Dobře jezte, hodně spěte. A jen tak budete mít sílu na ten kolotoč, který za chvíli začne. 

 

  • Miminko dělá obrovské vývojové skoky, které se dějí ze dne na den (někdy doslova z hodiny na hodinu). Je možné, že jste zvyklá nechávat miminko na přebalovací podložce, protože víte, že se z ní neumí překulit. Jenže - velký pozor. To, co miminko neumělo před hodinou, může z ničeho nic zvládnout. Vždy myslete dopředu a nikdy od miminka neodcházejte, pokud je samo na nějaké vyvýšené položce, ze které by mohlo spadnout. 

 

  • Ten pravý kolotoč začne ve chvíli, kdy se miminko začne plazit a pohybovat po bytě. Je velmi důležité z jeho dosahu oddělat vše, co by mohlo být nebezpečné.jak_se_starat_o_dite

 

  • Doporučuji dávat pozor zejména na:
    • elektrické zásuvky a elektické spotřebiče, zajistěte je speciálními záslepkami
    • všechny věci, které mají "šňůrku" za kterou jde tahat a tím zapříčinit jejich pád (např. lampička)
    • zajistěte veškeré šuplíky, skříňky a další místa s nebezpečným obsahem (chemikálie, ostré věci, apod.)
    • připevněte ke zdi bezpečnostními popruhy věci, za které se může dítě chytit a tím na sebe strhnout (např. volně stojící televize)
    • dejte pozor na všechny ostré rohy, na které by dítě mohlo upadnout a zranit se o ně

 

  • Speciální kategorii si zaslouží okna a dveře. Nenechávejte otevřená okna bez zajištění. A dávejte si velký pozor, když budete zavírat dveře. Často si ani nevšimnete, že váš malý capart stojí u dveří a přidružuje se volného prostoru u pantů. Prudké (ale i pomalé) zabouchnutí dveří děťátku nepříjemně skřípne prsty a může mu je rozdrtit. Je to velmi častý úraz. 

 pozor_na_prsty_ve_dverich